Røsnæs – et af Danmarks største vindistrikter
25. september 2020
Hver gang, jeg kører ud på Røsnæs, bliver jeg glad og stolt over, at vi har vores helt lokale vindistrikt med fire vingårde. Jeg føler mig hensat til Sydfrankrig eller Italien, når jeg kigger ud over de grønne bakkede marker med de lange lige rækker med vinstokke fint bundet op, passet og beskåret. 55.000 vinstokke står her. Det er så mange, at der står ’Røsnæs’ på etiketten på sådan ca. hver femte danske flaske vin, der bliver solgt i Danmark.
Så der er ikke tale om ’hobby-vinbrug’ eller fikse ideer. Vingårdene er seriøse, veldrevne virksomheder, som sætter deres eksotiske præg på landskabet og giver liv på skråningerne.
De fire vingårde hedder for resten Dyrehøj Vingård, Stub Vingård, Røsnæs Vingård og Barfodvin. Tilsammen dyrker de en lang række vinsorter og producerer et velsmagende sortiment: hvid, rosé, rød og mousserende vin, portvin og diverse spiritus.
Jeg nyder at følge med i årets gang på markerne, hvor det meste af arbejdet med planterne er manuelt. Mens resten af Danmarks marker i store træk ligger øde hen kun besøgt af monsterstore maskiner et par gange om året, er her liv og mennesker og – tror jeg – hygge på vinmarkerne. Her foregår vinterbeskæring, skudreduktion, opbinding, blad- og klasereduktion, som det hedder, ved håndkraft, stok for stok; række for række.
Særligt her i efteråret, hvor druerne er blevet høstet, er der virkelig mange folk beskæftigede, de plukker, snakker, bærer – og det hensætter mig til sydlige himmelstrøg.
Det sjove er, at vinen kan dyrkes netop her hos os på grund af et helt unikt sydlandsk klima, især på de sydvendte skråninger. Røsnæs har gennemsnitlig 100 ekstra solskinstimer om året sammenlignet med resten af Danmark. Samtidig er her tørt, i gennemsnit falder der kun 523 mm nedbør pr. år mod landgennemsnittet på 664 mm. pr. år.
Og skal vi helt ned i de virkelig nørdede detaljer i vindyrkernes verden, er det også afgørende, at Røsnæs ligger som en halvø, der rækker ud i Storebælt. Havvandet udjævner temperaturen og holder nattefrosten væk i forårsmånederne, hvor den ellers kan ødelægge vinens blomstring. Hertil kommer, at jorden også velegnet. Let og sandet i toppen og med ler længere nede, det holder på vandet; hvilket vinen havde stor glæde af i år. Mens andre marker led under sommerens ekstreme varme og tørke, kan ’vores’ vinbønder fortælle, at sæsonen har været optimal. En god lang vinter, ingen barfrost i maj, et fint forår til blomstringen, og herefter sol og varme ad libitum.
Selv om klimaet på Røsnæs er gunstigt, er der alligevel tale om en kortere og køligere sommer end den, som f.eks. Middelhavslandene byder på, og en række af de klassiske og velkendte druesorter kan ikke trives og modne i Danmark. Derfor har ’vores’ vinbønder valgt at plante en række særlige sorter, der er fremavlet i Tyskland. De modner fint i en dansk sommer og er robuste og modstandsdygtige over for svampeangreb som f.eks. meldug.
Men tilbage til flaskerne. Det er jo ikke kun på markerne, det foregår. Jeg har været på besøg i selve hjertet af vingårdene; vineriet, og det aftvinger stor respekt. Her er det fagkundskab, erfaring og viden, der tæller. Vinmageren beslutter, hvornår druerne skal plukkes ved at gå rundt langs rækkerne og smage. Selve gæringen er helt afgørende for vinens kvalitet og smag. Hvilken gær, der skal bruges, hvor længe vinen skal gære – her bliver temperaturen reguleret i døgndrift.
Jeg er selv begejstret for den lokale vin, og på Restaurant Naes kan I finde flere af de lokale vine på vinkortet. Særligt hvidvin på Solaris-druer vil jeg gerne anbefale, og det kan jeg gøre med stor, lokalpatriotisk stolthed. Det er nemlig ikke kun her lokalt, at vi synes om vinen. Dyrehøj Vingårds RÖS Solaris Reserve 2017 har her i efteråret vundet guld i en stor international konkurrence, PIWI Wine Award, der finder sted i Tyskland hvert år. Her står PIWI for nogle særlige vinstokke, der er udviklet til det nordlige klima.
Har I fået lyst til at besøge en vingård, er der gode muligheder, spørg i receptionen, vi hjælper gerne med at arrangere det.
Læs mere her om vinlandet Røsnæs